2009. ápr. 3.

A kakas

Már többször is írtam, hogy van három vénséges vén tyúkocskám. 5 volt, de kettő az idők folyamán elhalálozott. Jaj, hát réges régen le kellett volna vágni őket, de ugye az ember nem eszi meg a barátját, ők pedig jó ideje ebbe a kategóriába tartoznak. Jönnek- mennek a kertben, és áldásos munkálatokat folytatnak.

Trottyantanak össze- vissza, kikaparják a virágmagokat, szétlökdösik mindazt, amit békén kellene hagyniuk. Egyszóval jó fejek.
Magányosak (voltak) szegények, férfi nélkül tengődtek. Most azonban mr. Darcy hozott egy kakast. Igazi, lengős farkú, vörös parasztot.
Kemény csávó. Peckesen lépdel le, s föl a ház körül, terelgeti az asszonyokat, és olykor- ki tudja, mi okból?- kukorékol. De még hogy! Zeng az egész utca, és a végén még be is remegteti a hangszálait, ahogy az opera énekesek a kitartott hangokat. Csodás élmény... lenne, ha nem kellene együtt élni vele. Nos, mi az emeleten lakunk, de ha a terasz nyitva van, sajnos nem hallani tőle a tévét (rádiót, egymást). Mióta pedig az órát átállítottuk, már 5 óra felé pirkad, a kakas meg- amint a csőrénél a legkisebbet is tovább lát- teli torokból rázendít. Ordít bele a félhomályba, mint aki megveszett. Hozzá kidülleszti a mellét, és emelgeti a lábait. Engem nem zavar különösebben (mindaddig, míg nem nyitott ablaknál alszunk), viszont a mama... ő szegény egy szinttel lejjebb lakik. Ma hálóingben tipegett ki a teraszára, és próbálta elkergetni. Persze közben beszélt hozzá: Mit akarsz itt? Menjél innen, ne hangoskodj! A kakas odébb lépdelt, és onnét rikácsolt vissza rá. Anyósom álomtól ittasan imbolygott egy söprűvel a kezében (jaj, látom magam előtt, ahogy az Indul a bakterház "ténsasszonya" a budira menet megverette magát, mint szellem!), a kakas meg eközben magából kikelve védte a territóriumát.
Ma szóltam mr. Darcynak, hogy talán nem volt olyan jó ötlet férfit hozni a tyúkoknak. Sebaj! Majd levágjuk!- mondta ő.
Dehát az ember nem eszi meg a barátját!... ugyebár.

7 megjegyzés:

a mesélő írta...

Egyszer volt húsz! tyúkom, annyi tojást tojtak, hogy nem tudtam már vele mit csinálni, és annyi tápot ettek, hogy nem győztük kifizetni. 2 évig tartottuk őket a végén már nem tojtak csak etettek és ettek és nagyon csúnyák voltak, kopaszodtak meg minden. Nagyon nagyon nehéz volt levágni őket, azóta nincs itthon ehető állat.
A kakas nagyon jó fej lehet, a Mama meg, hát mit mondjak:) Csúcs!

Névtelen írta...

Ismered Petsson es Findust? (Legkisebb fiad tan ismeri, zsenialis!!!) Egyszer Petsson is hoz egy kakast a tyukoknak. Az is kukorekol. Findus se birja. Szep lassan kicsinalja, a kakas vegul elbujdokol. De a vege a legjobb, ajanlom figyelmedbe!

imre írta...

Izé, az óraállítás óta nem pont _később_ pirkad? :)

Angela írta...

Banyuc: A tyúk tojik nem is tudom hány napig minden nap egyet. Utána pihen, vagy költ. Nincs tojás, és tollat vált. Ha kivártad volna a pihenőidőt, újra tojtak volna :-) De húsz az tényleg sok. A mama meg halálos, de tényleg. Tavaly elvesztette pölö a fogait. Arról is írtam a blogon, annyira vicces volt. Az egész család kereste a cuccot, de én leginkább attól féltem, hogy megtalálom. Mondjuk az ágy alatt kotorászva beleharap az ujjamba.

Névtelen: Még sose láttam, de most a neten találtam róla pár dolgot. Jó lenne látni! Talán DVD- n megvan valahol. A kakast meg lelkileg fogjuk terrorizálni :-) Mr. Darcy a kert végében épít "boldog tenyészetet", vagyis egy lakásnyi elkerített területet csak nekik. Ott aztán ordíthat. Én viszont tartok attól, hogy elfelejtjük etetni őket, ha nem lesznek szem előtt.

imre: Várjál csak... 4- kor már 5 van, vagyis igen. Akkor hogy? Annyira korán van világos.

hohohó írta...

golyót neki, és mehet a levesbe
akkor vagy barát, ha hajnalban kussolsz!Wazze!

Névtelen írta...

Aha, Findus is ezt csinálta (ő egyébként egy macska, és igen, van filmen is, nem tudom lehet-e látni magyarul, de ha igen, ki ne hagyd!) Aztán szegény kakas elbujdosott (megjegyzem a leghíresebb svéd operaénekesről kapta a nevét /a magyar változatban Caruso/, kb. mintha a tiédet Simándinak hívnád), és Findusnak kellett gondoznia a tyúkokat :-))
No itt van ez az
http://bookline.hu/product/home!execute.action?type=22&_v=Nordqvist_Sven_Ki_az_ur_a_haznal_&id=11968

Könyvtárban biztos megvan.

Angela írta...

Névtelen: Igen, ennyit én is kivettem- vagyis hogy Findus macska, Petsson meg egy bácsika. Néhány illusztrációt is találtam, imádom ezt a fajta rajzolást, szóval igyekszem megkeresni a könyvet.

hohohó: Nem báncsuk! Ő egy nem nagyon okos élőlény, és ez felmentést ad bizonyos tettek alól (ellentétben a szomszéddal, aki homo sapiens, tehát kevesebb felmentés jár neki a baromságai miatt, mint a kakasnak a kukorékolás miatt. :-)

Related Posts with Thumbnails