2009. szept. 6.

Sajtkukac

Pénteken elkövettem azt a végzetes hibát, hogy megkérdeztem Ákos osztályfőnökét, hogy van- e valami, amit így az első hét után szeretne tudtomra adni. Éreztem, hogy nem szabad ilyen kérdéseket feltenni. Nem szabad, mert akkor esetleg valami olyat hallok, amit nagyjából sejtek, de amíg nem mondják a szemembe, legalább úgy tehetek, mintha nem létezne a probléma. De elszúrtam, megkérdeztem. És úgy is lett, ahogy gondoltam. Szóval ismét -sokadszor- el lett mondva, hogy a fiam nagyon okos, vág az esze, stb, stb...
DE
- Nem tud koncentrálni,
- mindig mást csinál, mint ami a feladat,
- ebből következően soha nem tudja, mi a feladat,
- fentebbiek okán lemarad, hiányos a feladata,
- DUMÁL!
- DUMÁL EGÉSZ NAP!
- FOLYAMATOSAN DUMÁL EGÉSZ NAP!
- ELVISELHETETLENÜL, ÉS FOLYAMATOSAN DUMÁL EGÉSZ NAP!
Ergo nem lehet tőle normálisan tanítani. És mindezt hogyan intézi el? : "Sajnos én ilyen vagyok, nem tudok változni."
Megkérdeztem a tanító nénit, mit tegyek vele, hisz én is megőrülök tőle. Imádom persze, de megőrjít. Mondjon akkor valamit, valami jó módszert, mondja el a nagy titkot, amivel segíthetek neki, hogy megváltozzon. Azt mondja, nem tud ilyet. Csak azt tudja, hogy jelenleg (ahogy egy évvel ezelőtt is) a képességeinek kb. 20 %- át kamatoztatja, mert a többit szétszórja butaságokra.
Na de mi az a "kamatoztatás"? Nem lehet, hogy később, ha már nem kell iskolába járni, akkor éppen ez a szerteágazó, mindenre figyelő vibrálása fogja előbbre vinni? Nem lehet, hogy a sok- sok képesség fortyog benne ilyen őrületes erővel, és keresi a kitörési pontokat? De lehet. Ez azonban sovány vigasz jelenleg. Ettől a reménytől MOST még nem több ő, mint egy izgőmozgó, zavaró sajtkukac, aki súlyos teher az iskola vállán.

Származási hely: augusztus20

4 megjegyzés:

stali írta...

Nehogy ráengedd a hiperaktív terápiát!
(inkább olvasson a pad és az óra alatt, de ezt nem merem súgni sem neki)
Bár tanárként ő kapna +feladatot tőlem.

Angela írta...

Nem, ilyesmiről szó sincs, hogy hiperaktív, vagy kezeltetni kellene. Külön feladatot pedig hiába adnának neki, hiszen a kiadottal is lemarad. Tanultam vele hétvégén, és millió felé figyel közben, hangosan kommentál minden leírt szót, tájékoztat az aktuális lelkiállapotáról, arról, hogy nehéznek, vagy könnyűnek ítéli a feladatot, hegyez, pisil, beleolvas a másik oldalba, aztán meglepődik, hogy sokáig tart a megoldás.

a mesélő írta...

Unalmas lenne sajtkukacok nélkül a világ, az az érdekes, hogy nálunk is Viola az aki ilyesféle, holott alapból egyáltalán nem olyan nyüzsgős mint a bátyja vagy a húga és a mag választotta tevékenységekbe nagyon el tud mélyedni. Amit rosszul visel, azok a korlátok, szerinte Ákos is- és ezzel egészen kicsi kora óta így van, őt nem lehetett, akkor és úgy ölelni, "lefogni", ahogy mi akartuk, nem lehetett vele kézenfogva sétálni stb... Mindig mindent elért amit akart a saját eszközeivel és a maga tempójában. Félek a sulitól én is nagyon
- miatta- . Amúgy meg igazi okos, ügyes, elbűvölő, embereket vonzó személyiség (oroszlán).
Hát ők ilyenek.

stali írta...

Imádnivaló.
Nekem meg akadnak további ötleteim. De megvalósítania Okoskának kell.

Related Posts with Thumbnails