2009. aug. 26.

Kecskemese

Az idei nyár csodálatos felismerésre vezetett magammal kapcsolatban. Most már teljesen biztosan tudom, hogy egyéb kiemelkedő tulajdonságaim mellett kiváló állattenyésztő (is) vagyok. Erre ugyebár több bizonyítékom is van. Tudjuk azt, hogy többszöri próbálkozás után sikerült elérnem, hogy az egérszaporulat végre túllépjen a pelenkás korszakon anélkül, hogy fölfalás, és kihűlés legyen a kicsik végzete. Azt is megoldottam, hogy mára egy egész vakond család randalírozik a kertünkben, amit valószínűleg az elüldözésükre használt különféle kemikáliáknak köszönhetek. Gyanítom, hogy az elmélet, miszerint a kén füstje, vagy a szúrós szagú tisztítószerek zavarják ezeket a (kis mocskokat) lényeket, csak az állatvédők nagy átverése a pórnép felé. Gyanítom, ezek a cuccok sokkal inkább vakond- megkötő tulajdonsággal bírnak, és szaporodásra késztetik őket. Ennek köszönhető talán, hogy már nemcsak nálunk pusztítanak, hanem a szomszédnak is jut belőlük.
Ah, lőjön fejbe, aki egyszer is azt hallja a számból, hogy kedvelem a vakondot, és méltányolom természetre hasznos tevékenységét!
Na, szóval felbuzdulva állattenyésztői "sikereimen", és bosszankodva a mellettünk elterülő önkormányzati terület elhanyagoltságán, most úgy gondoltam, ideje továbblépni a kisállatok világából, és valami komolyabbal próbálkozni. Valami jószág, ami áram nélkül takarítja el a gyomot, parlagfüvet, porcsint, és egyéb káros növényzetet a kerítésünk tövéből. Tekintettel nem éppen rendezett életmódunkra, néhány alapvető tulajdonsággal kell azért rendelkeznie a jövevénynek:
- Ne legyen hangos, mert azt nem szeretem.
- Gazdaságos emésztéssel bírjon, és ne ürítsen túl sokat, mert trágyát hordani sem kívánok.
- Legyen szívós, hogy ha elfelejtem véletlenül a létezését, ne dobja föl azonnal a talpát.
- EGYEN GAZT!
Mr. Darcyval a kecske mellett döntöttünk. Egy kecske jó is lesz. Igaz, nem egy agytröszt, és ugrál is folyton, de ezt kompenzálja egyéb jó tulajdonságaival. Ráadásul ami a bónusz, hogy VAN TEJE! Tej, ami szinte ihatatlanul rossz, ellenben nagyon egészséges. Naná, hogy ki kell fejni belőle, de olyat meg én tudok. És lehet akár sajtot is csinálni a tejből, ami viszont finom.
Ó, hát gyönyörűen elképzeltem ezt az egész történetet! Sőt, arra gondoltam, hogy be is idomítom majd, hogy TAPOSSA KI a vakondot a földből. Ugráljon a turatokon, és akkor az állandó rengéstől majd nem mer idejönni a szarházi!
Nna? Szellemességem egyszerűen lenyűgöző.

Tegnap mr. Darcy tájékozódott a lehetőségekről, és (természetesen) kecske most nincs a láthatáron, ellenben egy birkát tud hozni barátinál barátibb áron.
Hm. Irénnek fogják hívni.
És gazt eszik.

Illusztráció: Szegedi Katalin

10 megjegyzés:

stali írta...

Nem tudom, Vénnek van-e pillanatnyilag fölösleges kecskéje, de azt tudom, hogy a nála kapott tej mennyeien finom volt. Igaz, a fejésbe állított kecskéje hetente kapott az igénytelen mellé egy marék valamit (azt hiszem, tűlevelet) az ízhatás kedvéért.
Tudnátok feljönni a Mátrába?

Morgó malac írta...

Kiváncsi vagyok mik lesznek az első élményeid, nekünk is vannak birkáink, várom a fejleményeket...

a mesélő írta...

Szia! Ahhoz, hogy teje legyen, előbb gidácskákat kell a világra hoznia, nah az már nem olyan egyszerű, de hátha megmaradnak azok is egyszer mint a pelenkás egereid :) Amúgy a kecskék aranyosak, de az ötlet borzasztó, hacsak nem akartok akolt építeni és naponta friss szénát adni nekik és tiszta vizet és fejni naponta kétszer stb stb ... télen amúgy nincsen ám gaz, szóval igenis igénylik majd a friss szénát, lucernát, takarmányt ... A kecske maga nem drága jószág, de a neki megfelelő körülmények megteremtése a házatok táján, nem olcsó dolog.
( Bocs, ha komolyan vettelek és nem kellett volna ... )

Andi írta...

Doris, meghivtalak olvasos stafetara, ha olvasod a blogom, latni fogod, mirol van szo!
Udv,
Andi

Angela írta...

stali: Láttam az oldaladon a felhívást, de most úgy tűnik, lehet, hogy elmarad a buli. Amúgy lehet, hogy el tudnánk menni. 12- e körül leginkább.

Gabi: Gondolhatod, hogy beszámolok a fejleményekről :-)

banyuc: Volt régen kecskénk (még otthon), és tudom ezt a gida témát. Meg azt is, hogy eszik. Ez az a tipikus eset, mikor a dolgot kissé mókásra, és nemhozzáértőre vettem. Valójában azért tisztában vagyok vele,hogy egy ilyen lény kötelezettségekkel jár.

Andi: Megnéztem. Az van Andi, hogy én ezt már láttam más oldalakon, és szerintem értelmetlen, ostoba lánc. Semmi értelme egy könyvből csak úgy kivenni egy mondatot azért, hogy ebből legyen egy post. Inkább írjunk valami érdekesről. De ha jól vettem ki, Neked is vannak fenntartásaid a "játékkal" kapcsolatban.

stali írta...

Vén lapján megtalálod az odajutás lehetőségeit.
Ahogyan a honlapját is.

a mesélő írta...

Na ettől tartottam, éreztem, hogy vicces a dolog, de nálad sosem lehet tudni, hogy mennyire az :))

Andi írta...

Doris: hat igen, vannak, nem ertem, mi a cel vele, de en nem voltam ilyen bator, mint te :). Bepotyogtem, aztan azota is ugy van (mert ha mondjuk egy honlap lenne, ahova regisztralni kell es oda irna be mindenki, akkor meg talan erdekes is lehetne, de igy..., tartok tole, csak a blog reklamozasa a cel.)

Angela írta...

ok, megnézem. Közben eszembe jutott, hogy 12- 13 nekem CACIB, dolgozok, mint állat. Áh, ez így hosszú. Felhívlak inkább holnap.

banyuc: Hát igen. Nálam sose lehet tudni.:-)

Andi: Mint minden ilyen ide- oda adogatós dolognál. Linkelj be engem, belinkellek téged, szerezzünk olvasókat egymásnak.
Vagy lehet, hogy túlságosan gyanakvó vagyok? Megfigyeltem már, hogy úgy három- négy havonta lemegy egy ilyen stafétás hullám valami kigondolt okkal, de valójában néhány alkalom után már csak vergődnek az emberek, hogy kinek adják tovább, mert már mindenkinél volt vagy ötször. De lehet, hogy csak én vagyok nagyon magamnak való. Csak írok, és olvasok, kész.

stali írta...

Kár, bár a Mátra nem fog elszaladni.
Ezt olvastam később.

Related Posts with Thumbnails