2009. máj. 10.

Úgy általában


No, nem kell azért állandóan az embereket (úgy általában) becsmérelni. Nem kell azt mondani (úgy általában), hogy az emberek nem vigyáznak a környezetükre, szemetelnek, és a fűbe sz...nak.
Mert nem.
Mert ha például a Pilisben járunk, ahol az egész hegyen EGYÁLTALÁN NINCSEN vécé, és szeméttároló, akkor nem kell meglepődni, hogy minden bokor alján eldobált, alul használt zsebkendők lengedeznek, hogy a műanyag flakonok szét vannak hajigálva, és mindent elborít az ember maradéka. Mert hova menjünk amúgy, ha teli vagyunk, és meddig és miben cipeljük a szemetet (én mondjuk cipelem, ha kell), mikor magunkat is épp elég nehéz ott cipelni?
Csak azért jutott ez eszembe, mert tegnap délután a kecskeméti Arborétumban voltunk, ami bárki számára ingyen, és szabadon látogatható, viszont az előbbivel ellentétben bőven el van látva kukákkal, valamint (nem becsukható) pottyantós illemhelyekkel. És lám, lám... minden tiszta és rendezett az egész kertben. Nincs szemét. Nincs aknásítás, pedig szöges botos felügyelők sincsenek, de mégis...
Szerintem lehetőséget kell adni az embereknek, hogy jók lehessenek, és akkor meglepő módon nagy százalékban azzá válnak. Nem elég csak a szabályokat felállítani, de a betartásukhoz a feltételeket is meg kell adni.

Most hadd ne terjesszem ki az elméletemet az adócsalás, és az állam általi kirablás, a bliccelés, és a megfizethetetlen menetjegyek, a pofátlanul magas járulékok, és a fekete munka kapcsolatára. Hadd ne soroljam az (általában) nem jogkövető társadalom jellemzőit. Maradjunk egyelőre a szemetelés témakörnél. Úgy tűnik, ez is épp eléggé példázza az embereket ÚGY ÁLTALÁBAN.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Egyetértek!

Morgó malac írta...

Mindenben osztom a véleményedet, olyan jól megfogalmaztad hogy hozzá tenni semmit sem lehet.Várom hogy imét írj...

Blanche írta...

Doris, szeretnék kérdezni valamit, de nem találom az e-mail címedet. Nem linkelnéd be, hogy tudjak írni neked?

Angela írta...

Na ugye! Szerintem sokan gondoljuk így, közben mégis teli vagyunk olyasféle sztereotípiákkal, hogy az emberek így meg úgy... Meg ez: A magyar ember olyan, hogy... Nem szeretem ezeket.

Blanche: dorisakomisz@citromail.hu

Related Posts with Thumbnails