2009. márc. 20.

Pillangók

Nagy nevetésnek nagy szomorúság a vége, ez van.
Bölcsesség bölcsesség hátán.
Örül az ember minden apróságnak. Az irodai munka remek. Megbeszéljük a dolgokat, ötletek jönnek, és persze röhögcsélünk állandóan. Hopp, most kiszaladok ide vagy oda, mert szerződés van, és a tanárok várnak. Örülnek nekem. Jó kis kirándulások lesznek ezek, nekik meg nincs rá gondjuk. Úristen! Az egész áprilist a Pilisben, és az állatkertben fogom tölteni! Meg még itt- ott.
Az ember számolgat, és bizakodik.
És nevet.
Aztán este újabb tárgyalás. Atibi hurcol, mert ugye autóm nincs, vihogunk a kocsiban, nagyon megnyugtató, hogy ő is csinál hülyeségeket. Gergő elmesélte neki azokat a bénázásokat, amiken akkor mulattunk, mikor együtt vezettünk egy csoportot. Igen, igen, a dinnyéset, a tankolósat, és az undok cipősarkakat is. Atibi azt mondja, remek dolog valami olyat látni nőben, amilyen ő maga is. Azt mondja, mindig bezárja a lakáskulcsát az autóba, aztán otthagyja a szerelőnél. Meg hogy folyton piszkálják mások, hogy felelőtlen és szétszórt. Azt is mondja, mikor vontatott haza, megrepedt a kocsija tengelye, de ne törődjek vele, egy barátja megcsinálja. Mondom, nem baj, figyelmeztettelek, hogy tönkreteszem a céget. Én mondtam még az elején, hogy belerokkansz, ha velem dolgozol. És nevetünk. És kötünk egy szerződést. És kacagunk tovább, míg hazavisz. Kérem, hogy tegyen ki kicsit hamarabb, kell ez a száz méter, hogy átgondoljam a napomat. Nagy volt a nyüzsi, nagy lesz otthon is, kicsit egyedül kell lennem, tíz percre szükségem van.
Ballagok a sötétben, pillangók repkednek a mellkasomban, mert hiszem, hogy minden jó, és jó is lesz. Hiszem, hogy megúszhatjuk a válságot, nem mi leszünk, akik beleroppannak a változásba. Egy Doris nem roppanhat össze, a családját nem érheti semmi baj. Törlesztenie kell, meg kell védenie őket... és meg is teszi.
Otthon furcsa csend fogad.
Különös kapcsolat az, ami köztünk van mr. Darcyval. Mondhatni ég és föld, tűz és víz, tó és folyó. Mégis, mégis érzem minden rezdülését, egyszerre gondolunk, egyszerre mondunk ki dolgokat. Ahogy belépek, tudom, hogy baj van. A pillangók leszállnak, és várják a csapást, mely lehet, hogy letöri a szárnyukat.
Tehát. Mr. Darcynak még kb. egy hónapig van munkája, utána lehúzzák a rolót, bezár a bazár. Minden, amiben bíztam, szétfoszlik, ismét ott vagyunk, ahol a part szakad. Megoldás van, persze, csak nem túl tetszetős. Ajánlat van, úgy 1000 km- re, a család szétszakad, újabb kockázat, mely még mindig több, mint a semmi.
Csak az tud kockáztatni, akinek van tétje.

A lepkék szomorúan pihegnek. A szárnyukat még nem adják, eresz alá húzódva várják, hogy a vihar elvonuljon, s valami halvány fényecske újra végigsimítsa őket...

10 megjegyzés:

a mesélő írta...

basszus...
Mi meg tegnap este összesítettük a számláinkat, annak apropóján, hogy megjött a 23.000 -es vízszámlánk és még várjuk a gázt és a merkantilt és a telefonokat meg a kábel tv-internetet. Hihetetlen mennyi pénzt adunk ki számlákra, sokszor csak nézek, hogy van ennyi fizetésünk egyáltalán? Sírnivaló és ráadásul mi a fenétől tudna ez jobb lenni?

pudingocska írta...

Én azért reménykedem. Valahogy nálatok is van úgy sokszor, hogy az utolsó pillanatban érkezik a megoldás. Remélem, most is jön valami égi ajándék.:)

enigma írta...

szia Doris :)
...tudod, az utolsó pillanat...

Névtelen írta...

az emberek olyan dolgokhoz, értékekhez ragaszkodnak,melyek csak addig értékek számukra,amíg áhítják, és utána birtokolják.
Elveszítik ezeket, és felfedezik azokat az igazi értékeket, amelyekről lemondtak az értéktelenért.
Én már tudom.
Csak akivel csinálom az nem tudja.
Ez a gáz.
Doris, most csend van.
Aztán az élet (atúlélet) meghozza a döntést, hogy mihez ragaszkodtok...
Ér 1 mobilszámla 1 széteső családot?Vagy 1 digi számla?
A döntés a tietek...
Árpád Vezér mobil nélkül foglalta el a Kárpát-medencét.
Ő a Kárpát-medencéről nem mondott le.
Shakespeare írta:-Országomat egy lóért!
(és folytatni a csatát)
Nem feladni, ez a lényeg, ha egymást erősítitek, akkor győztök.Ezt lehet 1mástól távol is, vagy egymás mellett nem csinálni semmit.
Nnna, ezzel az utolsóval sokat segítettem.

Névtelen írta...

"Lassan már mindenről lemondott... Kivéve a csokoládét! ...ami pedig ugye igazán nagy dolog! Igazán hősies dolog, mert a csokoládé csak egy, a minden pedig nagyon sok!" :))))

Angela írta...

Várunk és keresünk. Egyszerűen nem lehet összeomlani, mert... nem lehet. Felelőtlenség lenne összeomlani.

Angela írta...

Na de a házunkat mégsem veszíthetjük el? Hát az azért nem értéktelenség. Már lassan mindenről lemondok. Kivéve a csokoládét. Mert az csak egy... :-)

Névtelen írta...

Az ország adóssága 45000 milliárd forint Az évezred szemfényvesztése: a közgazdaságtan oktatás defektje segítségével sikerült hibás magyarázatot elfogadtatni, ami miatt nem értik a közgazdászok, és az egész társadalom a nagy trükköt: az adósság túlnyomó részét az okozza, hogy a bankok kamatozó adósságként teremtik a pénzt. Világszerte így van ez. Magyarországot ez jobban sújtja pl. amiatt, hogy a privatizáció során megfosztották az ország állampolgárait a "szocialista" (=államkapitalista) évek során létrehozott termelő vagyonuktól.
5000 milliárd forint lekötött betét után betéti kamatot kapnak a számlatulajdonosok. Ez a kölcsönközvetítés volumene, az ezen felülivel van a baj: 40000 milliárd forint adósságért pedig társadalmunk háztartásonként kb. 1 millió Ft kamatot fizet, ami nagyrészt megbújik: főként az alacsony bérekben és magas árakban jelenik meg (bérből szolid megélhetés mellett egy lakáshoz 5 év helyett 25 évnyi megtakarítás szükséges). Ezért azt kapta a társadalom, hogy a gazdaság rendelkezésére álló pénzmennyiséget nem az MNB bocsátotta ki, hanem kamatozó adósságként teremtették a magánbankok (az MNB engedélyével). E csalás miatt az adósság a bankok felé nagyobb, mint a gazdaságban levő pénzmennyiség (vagyis nem csak gyakorlatilag, hanem elvileg is visszafizethetetlen, ez összgazdasági szinten ténylegesen adósságkényszer): 28000 Mrd forint magánadósság, amiből csak 5000 Mrd (a lekötött betétek) a kölcsönközvetítés, a többi után szedett kamat az a parazitizmus, ami a magánbanki pénzteremtés következménye. Az államnak ez kiesett bevételt jelentett, így az államadósság nem elfogyott, hanem az egekbe szökött: 17000 Mrd Ft. (az ország adóssága a magánadósság és az államadósság összege).
Érthető ? A bankok úgy adósították el a gazdaságot és az államot,téged, minket, hogy pénzt adtak: ráírták a számlára a hitelezéseik során. A hiteltörlesztéskor pedig az eredetileg teremtett pénzt megszüntetik, biztosítva, hogy az adósság nagyobb legyen feléjük, mint az általuk teremtett, még a rendszerben levő pénzmennyiség. A kamatból pedig fokozatosan felvásárolják a világot.
Ha te írsz egy papírt, amin az áll, hogy 1 műkörömépítés a felmutatójának, emögött valós érték van.Ez a papíros elvándorolhat Orosházától Pozsonyig, előbb-utóbb meg kell csinálnod a munkát valakinek.De ez már egy másik gondolat.

Kata írta...

Kedves Doris, kell hogy legyen egy szalmaszál. Biztos lesz.
(Ház - mi most eladjuk a lakásunkat, mert a volt férjjel osztozni kell. És lehet, hogy nem veszek újat egy ideig. Mert gyűlölöm a gondolatát, hogy én most hitelt vegyek fel, még jobban eladósodjak, és egy hitelbe, egy "saját lakásba", egy feneketlen lukba tömködjem a pénzt, amikor a lányomat _most_ kell taníttatnom, és _most_ kell neki megteremtenem a feltéteket ahhoz, meg megtanula, mire felnő, hogyan tud megállni a saját lábán, s ehhez megtanulja a szükséges ismereteket, kifejlessze magában a képeségeket. Ezen spóroljak? Azért spóroljak, hogy ez mind ne legyen neki, de majd nagykorában adhassak neki x összeget, ami még önerőnek sem lesz elég egy lakáshoz? Arra költsem a pénz minden hónapban, hogy majd hatvan évesen kijelenthessem: a saját lakásomban élek? Hát mi a fontosabb? Mi az értékesebb? Engem ez nem hagy nyugodni.)

Névtelen írta...

Doris!
ennyire érdekel itt bárkit is hogy mi van veled.
ellenzék-kormány 1re megy.
És az ilyen események igazolhatják a fentebbi hozzászólásom valóságalapját.
http://www.origo.hu/itthon/20090323-orszaggyules-megtarthatjak-bizottsagi-helyeiket-az-mdf-es-kepviselok.html

Related Posts with Thumbnails