2010. ápr. 18.

Idealista

Okoska kigondolta, hogy talán katona lesz. Erős felnőtt befolyás (kapsz lakást, jó fizetést, korai nyugdíjazást) áll a háttérben, melyet ő megideologizált, hogy találjon magának olyan kapaszkodót, amiért érdemes letenni a táncos leszek, színész leszek, focista, vagy milliomos álmait.
Én nem támogatom az ötletet, így hát kifejtettem furcsa nézeteimet, miszerint a katona leszek projekt mélyén az alap igazság mégiscsak az, hogy a katonát arra képzik, hogy EMBEREKET ÖLJÖN. A tűzoltó tüzet olt, az orvos gyógyít, a katona öl. Pont.
- Á., érted, amit mondok? Embereket öl.
- Igen. Hogy védje a hazáját.
- Na, persze. Ez csak egy máz, amivel megszínezzük a valóságot, amely pusztán annyiról szól: embereket ölni. Te képes lennél fegyvert fogni azért, hogy megölj egy másik embert?
- Igen. Ha a hazámat védem.
Kissé demagóg gondolkodás. Vagy az enyém az? Bár lehet, hogy csak az ragadta ennyire magával, amit az egri vár hőseiről tanult a múlt héten.
Idealista hajlamok vannak ebben a gyerekben. Megjegyzem, sokkal inkább tetszik, ha a céljait némi idealizmus, és magasztos célok jelölik ki, mint a szolgálati lakás, és a kedvező nyugdíj lehetősége.

3 megjegyzés:

a mesélő írta...

Én is ezért lettem annak idején rendőr :)) Sosem kaptam lakás, fel sem ajánlották, a fizetésem siralmas volt és a nyugdíjas már nem vártam meg ( persze nem ezért, hanem az anyaság miatt ... ), de aki meg is várja a szolgálati nyugdíjat, lélekben valóban nyugdíjas lesz már, mert a szolgálat az valóban szolgálat és a teste lelke elfárad kiég...
A seregben azonban vannak katonaorvosok, sőt állatorvosok is- vesd fel neki ezt a perspektívát :)

ivan írta...

Doris.
Amikor én "kis srác" voltam.(fiú lévén)örökké olyan pályára akartam menni, ahol a hősiesség játszott szerepet,(lázadó ifjúság).Késöbbiekben már a realizmus vette át a szerepet, hogy, nem mindig (sőt legtöbbször)találkozott az idealizmussal,az nem rajtam (rajtunk) múlik.Minden tiszteletem a tiéd, hogy gyermekeid minden "rezdülését" érzékeled és ezeket elemzed.

Morgó malac írta...

A fiad nyugdíjáért ne aggódj, mire ő odajut már nem is lesz. Szeresse inkább amit csinálni szeretne és ha még meg is fizetik...Mondjuk az állami szektort sajna mellőzni kell (a közszolgák bértáblája elborzasztó),ott csak a csúcson levők mennek haza tömött zsebbel, én a fiadból kinézek egy jó kis informatikust mert kreatív, kommunikációs munkatársat mert van véleménye és kitart mellette,vagy legyen rendezvényszervező mint az anyja. Doris és fiai rendezvényszervező iroda, mondjuk 10 év múlva.

Related Posts with Thumbnails