2009. márc. 22.

A Nagy

Furcsa egy gyerek, komolyan mondom. Most van a városban egy olvasási verseny. Hónapokon át kell olvasniuk egy megadott listáról, aztán bemennek a könyvtárba, és számot adnak a tudásukról. Szövegrészletet kell kikeresni, és rajzolni egy kicsi képregényt. Elfogadják, pontot ér az osztálynak, és neki egyénileg is. Egy csomó pénzt lehet nyerni.
Ez a gyerek meg olvas állandóan, semmiség neki egy ilyen verseny.
A tanárnő nagyon számított rá, kérte, hogy menjen be, egy részét már olvasta is az előírt könyveknek. Vesztenivalója nincs, mert ha nem fogadják el, akkor mehet máskor is, próbálkozhat ezerszer.
De ő persze nem. Már mindent bevetettem. Mondom, ezzel tartozol neki. Négy éve törődik veled, különösen kedvel, és elnéző, ha hibázol. Méltányolja a problémáidat és hisz benned. Ennyit megtehetsz érte, hogy végre büszke lehessen rád.
Nem. De miért? Csak. Végül cselt eszeltem ki. Ha 60 pontot szerzel, akkor megajándékozlak. Jajaj, gyűjti a bionicle-okat, ezzel meggyőztem, és pénteken szakkör után nekivágtunk. Kapásból megoldott két könyvet, ráadásul mindkettő hatalmas pontot ér. Megnézte az osztály teljesítményét, hát kiderült, alig néhányan foglalkoznak a játékkal. Ő maga eddig többet teljesített, mint a többiek összesen. És most megtört a jég. Az ajándék is mindegy már, innentől szívügye a verseny. Újabb könyvvel tért haza, és olvas ész nélkül. Egy hónapja van, hogy pótolja az elveszített időt, és az osztályt az első helyre juttassa.
Ki érti ezt? Most akkor miért, és eddig miért nem? Válasz nincs, csak sejthetem, hogy már előre ideges volt, és félt a kudarctól, ami most távol került tőle.
Nem, ő nem kockáztat, csak abba tesz energiát, ami biztos sikerhez vezet.
Vajon hányszor kell hallania, hogy nagyszerű gyerek, hogy végre elhiggye?

8 megjegyzés:

Angela írta...

Ez egy OFF: Tudja valaki, hogyan adhatom az oldalsávhoz a legfrissebb kommenteket? Nem találtam ugyanis ilyen modult.
Amúgy meg még mindig nem otthonról vagyok, de ollyan frankó dolgokat irkáltam össze, és olyan nyomasztó érzés, hogy nem tudom felrakni- hát borzasztó! Olyan ez nekem, mintha a csokoládéról kellene lemondanom. Vagy még annál is rosszabb, mert azt nem is szeretem. Csak a Balaton szeletet. :-)

Névtelen írta...

Doris!Erre még én sem jöttem rá...így elég macerás a dolog. Én is kíváncsian várom a megoldást! :)

Hajdú Lívia írta...

No, itt van valami, amit én nem próbáltam, de talán működik (angolul van, lefordítom nektek):
http://hackosphere.blogspot.com/2006/11/customizable-recent-comments-widget.html

Step 1: Goto Template->Edit HTML tab. Find the
< /head>
tag in your template and add all the code from this page: http://rarunach.googlepages.com/recent_comments.js.html before it and save the template.
Step 2: Goto Template->Page elements tab and click on "Add a page element" in your sidebar. Choose HTML/Javascript element. Give an appropriate title and copy/paste this code.



< script language="javascript">
var numcomments = 10;
var numchars = 100;
< /script>
< script src="http://yourblog.blogspot.com/feeds/comments/default?
alt=json-in-script&callback=commentDisplay">< /script>


You need to change the blog URL to yours. You could also change the number of comments/letters per comment to whatever fits your blog.

Első lépés: Sablon -> HTML szerkesztés
Keresd meg a < /head> tag-et, és illeszd be pontosan fölé az összes kódot, amit ezen az oldalon találsz: http://rarunach.googlepages.com/recent_comments.js.html Mentsd el a sablont.

Második lépés: Sablon -> Oldalelemek
Oldalelem hozzáadása pont alatt válaszd a Javascript/HTML elemet, adj egy értelemszerű nevet (pl. kommentlista), és másold bele a fenti kódot (ahogyan itt a kommentemben látod; a 10 a megjeleníteni kívánt legutóbbi kommentek számát, a 100 pedig azok karakterszámát jelöli, a yourblog helyére pedig a saját blogod címét kell beírni).

Mentsd el, és add az elemet ahol szeretnéd, hogy látszódjon (oldalt, alul, stb.).
Két dolgot írtak hozzá:
A beállítások között fontos, hogy a kommentfeednél a "Teljes" (Full) legyen megadva, és, hogy mindenki számára publikus legyen a blogod.

Saját megjegyzés: sajnos nekem sávszél-limitre hivatkozva nem jött be az az oldal, ahonnan a sablonba beillesztendő kódot kéne kimásolni...
Remélem, nektek sikerül.
Továbbá: a head és a script kezdetű tag-ekből ki kell venni a szóközt (máshogy nem tudtam elküldeni a kommentet)!

Hajdú Lívia írta...

Közben bejött a fent említett oldal, ezt találtam rajta (amit a sablonba kell beilleszteni, szintén a script tag-ek előtti szóközök nélkül!):

< script type='text/javascript'> function commentDisplay(json) { for (var i = 0; i < numcomments; i++) { var entry = json.feed.entry[i]; var alturl; if (i == json.feed.entry.length) break; for (var k = 0; k < entry.link.length; k++) { if (entry.link[k].rel == 'alternate') { alturl = entry.link[k].href; break; } } alturl = alturl.replace("#", "#comment-"); if (entry.content) { comment = entry.content.$t; } else if (entry.summary) { comment = entry.summary.$t; } var re = /<\S[^>]*>/g; comment = comment.replace(re, ""); document.write('<a href="' + alturl + '">' + entry.author[0].name.$t + '</a> commented:<br/>'); if (comment.length < numchars) document.write(comment + '<br/><br/>'); else document.write(comment.substring(0, numchars) + '...<br/><br/>'); } } < /script>

Angela írta...

Köszönet Livi! Nekem működik, úgy tűnik.

a mesélő írta...

Mond el, hogy mitől lett olvasós!!!! Mi a titka? Márkó nem ér rá olvasni, néha szokott, nagy hévvel belekezd valamibe, de aztán ráhagyja. Kilenc éves, szerintem most kellene, hogy rákapjon a könyvekre, én nagyon szeretném.

Angela írta...

Banyuc:
Jó kérdés. Nem egy mozgékony gyerek eleve, szóval a futkosást nem részesíti előnyben az üldögéléssel szemben. Sokat olvastam neki kisebb korában... ilyesmik. Szerintem ez nem csak nevelés dolga, hanem alkat dolga is. Vannak, akik vonzódnak az olvasáshoz, vannak, akik nem.

Hajdú Lívia írta...

No, örülök, hogy sikerült. :)

Related Posts with Thumbnails